Helsingin vanhassa empire keskustassa sijaitseva Salutorget kutsuu konstailemattomia tunnelmaan.
Salutorgetissa nautitaan klassikoita ja maukkaan mutkatonta skandinaavista ruokaa. Kauppatorille avautuvalla terassillamme viihdytään tori tunnelmia ihastellen ja Esplanadin puiston elämää katsellen.
Vuosisatoja arjen yläpuolella
Kauppias Peter Brofeldt jätti perinnökseen rakennuttamansa kivitalon, jonka suojissa nyt istumme. Talo on rakennettu 1830-luvulla Esplanadin puiston vieressä olevaan Sarvikuonon kortteliin, jossa sen pohjakerros toimi ensimmäiset vuotensa Brofeldtin sekatavaraliikkeenä.
Alun perin kaksikerroksinen rakennus mahdollisti kauppiaan itsensä asumisen toisessa kerroksessa. Pian Brofeldtin kaupan avaamisen jälkeen oli tarvetta kolmannelle kerrokselle, jotta menestyvän liikkeen kauppa-apulaisille saatiin omat huoneet.
Vuonna 1841 Pietarista Helsinkiin muuttanut kauppias Aleksej Kudrakoff osti koko Brofeldtin talon perustaakseen paikalle oman “salubodinsa”. Kudrakoffin puodin valikoima toi helsinkiläisten saataville laajasti aikansa luksustuotteita kuten tuoretta kalaa, kaviaaria, sitrushedelmiä ja krimiläisiä omenoita.
Pankkisalista ravintolaksi
Ravintolan tämänhetkinen ulkoasu, ulkomuoto ja näkymä sai nykyisen muotonsa vuosina 1912-14 arkkitehtitoimisto Valter Jung & Emil Fabritiuksen suunniteltua taloon uuden yksikerroksisen pankkisalin. Pankkisalin katseenvangitsija, takaseinää koristava arkkitehti Jungin suunnittelema lyijylasityö “Rahapuu” sijoitettiin saliin vuonna 1974. Teos on valmistettu kuuluisassa S. Wuorion koristemaalaamossa jo 1904.
Salutorget on tarjonnut elämyksiä arjen yläpuolella Brofeldtin talossa vuodesta 2009 lähtien, jolloin pankkisali remontoitiin ravintolaksi. Tuore kala ja kaviaari ovat yhä mielestämme luksustuotteita, joilla haluamme tänäkin päivänä ilahduttaa vieraitamme.